رئیس اتاق بازرگانی ایران وچین در گفت وگو با «اخبار صنعت»؛
چرا بودجه غیر عملیاتی این همه وقت دولت و مجلس را می گیرد؟
همیشه در سالهای گذشته بر سر بودجه وایجاد اصلاحات اساسی در آن کشمکش های زیادی دیده شده، رفت و برگشت بودجه و دست به دست شدن بین مجلس و دولت هر چند به کرات انجام شده اما اثر بخشی خاصی در اجرای بودجه و اداره مطلوب اقتصاد از خود نشان نداده است. نرخ ارز مورد نظر دولت برای سال 1400 تقریبا 11 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده و نفت هم بشکه ای 40 دلار بین 600 تا 700 بشکه در نظر گرفته شده است. اخبار صنعت درباره بودجه سال آینده با مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران وچین درباره بودجه 1400 و ویژگی های بودجه و مسائل اقتصادی سال آینده مسائلی را مطرح کرده که پاسخ آن در ادامه آمده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: مذاکره به خودی خود موضوع خوبی است چرا که هر مذاکره ای بهتر از جنگ و جدل است اما متوقف کردن اداره کشور برای امید به مذاکره ای که اصلا معلوم نیست به کجا می رسد و چگونه طی می شود و چه نتیجه ای می گیرد  تکرار مکررات است.
درباره بودجه 1400 یعنی آنچه تا کنون رسانه ها از آن اطلاع رسانی کردند چه نظری دارید؟
برآیندها از آنچه درباره بودجه 1400 گفته می شود نشان می دهد که بودجه سال آینده نسبت به سال جاری مقداری واقع بینانه تر بسته شده است ، البته واقع بینانه تر تدوین شدن بودجه 1400 نشان می دهد حقایق اقتصادی خود را بیشتر از سال های گذشته که نفت بودجه کشور را تامین می کرد خود را به رخ مسوولین کشیده است.مساله ی مهمی که در بودجه نویسی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که آیا اصلا آنچه در بودجه های سال های قبل مثلا همین بودجه 99 نوشته شد از سوی دولت بدون انحراف به مرحله اجرا درآمد؟ مسلما پاسخ منفی است چرا که تفریغ بودجه سال های قبل نشان می دهد در اجرای بودجه انحرافات اساسی صورت گرفته است. جالب است وقتی بودجه این همه انحراف دارد و اصلا به درستی نوشته نشده چرا این همه وقت دولت و مجلس برای تدوین بودجه 99 گرفته شد یا اینکه برای بودجه ای که قرار نیست به درستی اجرا شود و حتما در آن انحرافات بزرگی رخ می دهد چرا این همه وقت مجلس و دولت تلف می شود؟
قیمت دلار 11 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده نظرتان دراین باره چیست؟
نکته دوم این است که اعداد 11 هزار و 500 تومانی که برای ارز در نظر گرفته شده و اعلام شده است قرار است چه چیزی را ثابت کند؟مسوولین با ارز11هزار و 500تومانی چه کاری می خواهند بکنند وقتی ارز به شکل واقعی درحال حاضر بالای 25هزار تومان است و چشم اندازی برای کاهش آن وجود ندارد. تنها زمانی می توان به کاهش نرخ ارز امیدوار بود که شاهد یک گردش سیاسی در کشور باشیم به این معنا که در ماه های آینده دو اتفاق سیاسی روی اقتصاد ما اثر بگذارد.
مسائلی مثل ریاست جمهوری آقای بایدن و بازگشت به برجام منظور نظر شماست؟
بله یک اتفاق روی کار آمدن آقای بایدن  به عنوان رئیس جمهور آمریکا و روی کار آمدن دولت جدید در ایران می تواند بر روی نرخ ارز کاهش یا افزایش آن اثر بگذارد. به هر حال دولت آقای روحانی چند ماه حدود چهار ماه کشور را با بودجه 1400 اداره می کند ،یعنی عملا دو سوم بودجه را دولت بعدی باید اجرا کند. موضوعات سیاسی و تغییر دو دولت آمریکا و ایران اتفاقاتی است که می تواند روی نرخ ارز و فرآیند بودجه ای کشور تاثیر بگذارد.
آیا روند اقتصادی سال آینده کشور قابل پیش بینی است؟
 از همین الان به درستی نمی توان شرایط اقتصادی آینده کشور را پیش بینی کرد چرا که بخش زیادی از آن وابسته به مسائل سیاسی است اما به طور کلی مشخص نیست دولت و سازمان برنامه وبودجه بر چه اساسی دلار را با 11 هزار و 500 تومانه بسته اند و چه منطقی بر این موضوع استوار است. آیا قرار است مجددا به یک سری افراد ارز ارزان قیمت نسبت به بازار آزاد داده شود؟ مثل ارز 4200 تومانی که برای تامین مواد اولیه ضروری و نهده های دامی و... داده شد اما این وضعیت گرانی و تورمی است که بر بازارها و معیشت مردم حاکم شده و به خوبی نشان می دهد دولت تا چه اندازه در تخصیص ارزهای ارزان مرتکب اشتباه شده است. جای تاسف دارد که بگویم از اول سال تا همین الان یعنی در همین  هشت ماهه دولت  50 هزار میلیارد تومان رانت برای خرید نهاده های دامی و علوفه توزیع کرده که مردم ازآن به شدت بی نصیب هستند. نتیجه چنین مدیریتی سه برابر شدن قیمت لبنیات به نسب سال قبل و گران شدن چند برابری نرخ مرغ است. 
ارز 11 هزار و 500تومانی قرار است جای ارز 4200 تومانی را بگیرد؟
بله قطعا ارز  11 هزار و 500 تومانی هم به همان شکل ارز 4200 تومان بین عده ای رانت توزیع می کند بدون  اینکه مردم عادی از آن منتفع شوند. علاوه بر اینکه وقتی عددهای ارز بودجه با 11 هزار و 500 تومان بسته می شود به این معناست که تسویه حساب ها شرکت های دولتی با این عددها انجام می شود در صورتی که شرکت ها می توانند ارز خود را با قیمت روز در بازار آزاد گرانتر از این نرخ بفروشند، متاسفانه دیوان محاسبات هم نمی تواند روی مابه التفاوتی که به جیب شرکت ها می رود نظارت داشته باشد . 
چقدر به آینده برجام و بازگشت آمریکا به اقتصاد می توان امیدوار بود؟
به هر حال آمریکایی ها مجددا به ما سیگنال های مذاکره داده اند. بنده به شخصه با هر نوع توافق، تعامل و مذاکره ای که به توسعه اقتصادی بیانجامد موافق هستم اما با معطل کردن اداره اقتصاد کشور به امید مذاکره یعنی دادن امیدهای واهی به مردم مخالف هستم چرا که امید دهی واهی باز هم اگر تبدیل به یک پروژه جدید برای رها کردن اقتصاد و معطل نگاه داشتن کشور شود به هیچ دردی نمی خورد.  ما مشابه این وضعیت را قبل از برجام دیدیم که یک سال ونیم تا دو سال قبل از برجام همه ی اقتصاد متوقف بر مذاکره و نتایج آن بود و چشم مردم و فعالین اقتصادی به خبرهای تلویزیون برای اینکه ببینیم از هتل محل ملاقات و جلسات مذاکره کنندگان چه خبرهایی به بیرون درز می کند. بنده به شدت نگران بازگشتن به آن دوره هستم و نگران هستم که این چند ماه آخر دولت آقای روحانی بر موضوع مذاکره قفل شود ودولت از مدیریت اقتصاد دست بکشد. مذاکره به خودی خود موضوع خوبی است چرا که هر مذاکره ای بهتر از جنگ و جدل است اما متوقف کردن اداره کشور برای امید به مذاکره ای که اصلا معلوم نیست به کجا می رسد و چگونه طی می شود و چه نتیجه ای می گیرد  تکرار مکررات است.