اخبار
رشد 4 درصدی اقتصاد ایران با لغو تحریم‌ها
با وجود تحریم‌ها هم اقتصاد ایران پایدار است
موسسه مالیه بین المللی پیش بینی کرد در صورتی که تحریم های ایران لغو شود، در سال 2021 شاهد رشد اقتصادی 4.4 درصدی خواهد بود اما اگر این اتفاق روی ندهد، اقتصاد ایران «به مرز فروپاشی نمی رسد» اما همچنان شکننده باقی می ماند.به گزارش رویترز، موسسه مالیه بین المللی (IIF) اعلام کرد درصورتی که تحریم های ایران لغو شود، اقتصاد این کشور می تواند سال آینده 4.4 درصد رشد کند اما همه گیری ویروس کرونا، سرمایه گذاری خارجی را محدود خواهد کرد.
انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا، احتمال پیوستن آمریکا به توافق هسته ای 2015 را افزایش داده است اما چشم انداز این رویداد هنوز مشخص نیست زیرا دو طرف خواستار تعهدات بیشتر هستند.
ترامپ در سال 2018 از توافق هسته ای با ایران خارج شد.موسسه مالیه بین المللی که یک نهاد تجاری برای صنعت مالی جهان است، اعلام کرد اگر آمریکا بیشتر تحریم های اقتصادی علیه ایران را تا پایان سال 2021 لغو کند، اقتصاد این کشور می تواند پس از کاهش 6.1 درصدی در سال 2020، شاهد رشد 4.4 درصدی در سال آینده باشد.
بنا بر اعلام این موسسه، همچنین ایران می تواند در سال 2022 رشد 6.9 درصدی و در سال 2023  رشد 6 درصدی را تجربه کند.
موسسه مالیه بین المللی اضافه کرد اگر صادرات نفت ایران افزایش یابد، این کشور می تواند ذخایر ارزی خود را تا پایان سال 2023 به 109.4 میلیارد دلار برساند.
گاربیس ایرادیان، اقتصاددان ارشد ناحیه غرب آسیا و شمال آفریقای موسسه مالیه بین المللی گفت سرمایه گذاری مستقیم خارجی (در ایران) به تدریج از 890 میلیون دلار در سال جاری به بیش از 6.4 میلیارد دلار در سال 2025 خواهد رسید.
وی افزود با فرض لغو بیشتر تحریم ها تا اواخر سال آینده، سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال 2021 کمتر از 2 میلیارد دلار باقی می ماند و بیشتر آن از سوی چین خواهد بود.
«بعلاوه، شیوع کرونا جریان سرمایه گذاری خارجی را در سال 2021 محدود می کند.»
بر اساس گزارش این نهاد بین المللی، در صورت پابرجا ماندن بیشتر تحریم های ایران، اقتصاد ایران «به مرز فروپاشی نمی رسد» اما همچنان شکننده باقی می ماند.
بر اساس چنین سناریوی بدبینانه ای، ایران در سال 2021 رشد اقتصادی 1.8 درصدی خواهد داشت و ذخایر ارزی آن از 80 میلیارد دلار در سال جاری به 46.9 میلیارد دلار در سال 2023 خواهد رسید.
حدود 90 درصد ذخایر ارزی رسمی ایران به علت تحریم های آمریکا در خارج بلوکه شده است.
 
 
 
 
کرونا صادرات کشور را نصف کرد
ابراهیم حسینی گفت شیوع ویروس کرونا و تحریم‌ها در هفت ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال صادرات کشور را 50 درصد کاهش داد.
ابراهیم حسینی، در نشست هم اندیشی اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان شمالی اظهار داشت: با وجود کاهش صادرات در سال جاری، از خرداد امسال کشور با افزایش صادرات مواجه بوده است به گونه ای که صادرات هفت ماهه ما به 18 میلیارد و 200 میلیون دلار رسیده است.وی اظهار داشت: در مهرماه امسال چهار میلیارد و 600 میلیون دلار صادرات از کشور انجام شده که نسبت به شهریورماه 74 درصد رشد نشان می دهد.
تفاهم بخش خصوصی خراسان شمالی با سازمان توسعه تجارت
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی نیز از انعقاد تفاهم نامه بخش خصوصی استان با سازمان توسعه تجارت ایران با هدف حمایت و تسهیل در فرایند صادرات تجار و بازرگانان استان در 9 بند در بخش های مختلف خبر داد.
سعید پورآبادی گفت: ایجاد نخستین مرکز و مدرسه صادراتی کشور با هدف توانمندسازی، آموزش، برندسازی و توسعه صادرت صنایع کوچک در استان، حمایت از تاسیس و ایجاد خوشه های صادراتی و شرکت های مدیریت صادرات، حمایت از توسعه و ایجاد شرکت های حمل و نقل صادراتی و زیرساخت های لجستیک با رویکرد توسعه صادرت به بازار کشورهای همسایه، بررسی امکان سنجی و اجرای طرح ساخت پایانه صادراتی با رویکرد اجرای طرح های نوآوری، سورتینگ و بسته بندی انواع محصولات تولیدی استان از جمله مواد این تفاهم نامه است.
وی به مشکلات صادرکنندگان در امر تعلیق کارت های بازرگانی اشاره کرد و گفت: از 28 کارت بازرگانی فعال در این استان تاکنون 13 کارت بازرگانی تعلیق شده است.
پورآبادی افزود: تعلیق کارت های بازرگانی منجر به تعطیلی صادرات در استان شده است که نیازمند تدابیر ویژه مسوولان کشوری است.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی نیز به مشکلات ساختاری کشور در امر اقتصاد در بعد و قبل تحریم ها اشاره کرد و یکی از خواسته های بخش خصوصی این استان را بحث تخفیف سود بازرگانی کالاهای وارداتی به استان برای رونق گرفتن گمرک اعلام کرد.
محمد بدری، حمایت از برندسازی محصولات صادراتی استان، تهیه مشوق های صادراتی و حمایت از توسعه و ایجاد شرکت های حمل و نقل صادراتی و زیرساخت های لجستیک محصولات صادراتی را از جمله درخواست های بخش خصوصی استان برشمرد.
 
 
 
 
 
حسین سلاح ورزی: کارت بازرگانی یکبار مصرف وجود ندارد
عضو اتاق بازرگانی تهران گفت:شرایط دریافت کارت بازرگانی راحت نیست و راهکارهایی به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از این کارت اجرا می‌شود.
حسین سلاح ورزی عضو اتاق بازرگانی تهران  با بیان اینکه مسئولان به جای محدود کردن مصارف ارزی دست به اقدامات نادرست برای مدیریت کشور زدند، گفت: زمانی که از 120 میلیون درآمد حاصل از فروش نفت به 8 میلیارد دلار درآمد نفتی رسیدیم و این منابع جوابگوی نیاز ارزی کشور نبود، سیاست گذار به جای مدیریت وضع موجود مرتکب اشتباه بزرگی شد و اقدام به تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات محصولات مورد نیاز کشور کرد.
او با اشاره به سوء استفاده برخی از افراد از سیاست‌های اخیر دولت در این زمینه بیان کرد: سیاست گذار ارزی به دنبال تحقق صد درصدی پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان بود به همین منظور سال 97 ضوابط و قوانینی را در این خصوص تصویب کرد تا صادر کنندگان ارز خود را به سامانه نیما بازگردانند.
سلاح ورزی تصریح کرد: در تیر ماه امسال بانک مرکزی اعلام کرد که 21 هزار رکورد صادراتی وجود دارد که شامل ارقام ریز و درشت صادرات تجاری است که ارز خود را به سامانه نیما بازنگرداندند، همچنین چندی پیش رئیس کل بانک مرکزی در جمع اعضای اتاق بازرگانی اعلام کرد که 70 نفر از 250 صادر کننده‌ای که ارز خود را برنگرداندند، کارتن خواب هستند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: برداشت ما به عنوان فعال اقتصادی از این حرف سیاست گذار، صادر کنندگان نوپا و تازه کاری است که اخیرا کارت بازرگانی دریافت کرده اند وگرنه شرایط دریافت کارت بازرگانی به این راحتی نیست.
نسل کارت بازرگانی در اکثر کشور‌ها منقرض شده است
سلاح ورزی در ادامه با اشاره به اینکه کارت بازرگانی در بیشتر کشور‌های دنیا شیوه منسوخ شده‌ای است ، گفت: براساس آیین نامه ماده 10 قانون صادرات و واردات قرار بر این شده بود تا کارت بازرگانی برای تسهیل امر تجارت برای بازرگانان صادر شود، اما در بیشتر کشور‌های دنیا از چنین شیوه‌ای استفاده نمی‌کنند چرا که گاهی همین کارت منجر به بروز برخی سوء استفاده‌ها شده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نحوه صدور کارت بازرگانی برای تجار بیان کرد: افراد پس از راه اندازی شرکت تجاری خود اقدام به تامین کد تامین اجتماعی می‌کنند که احراز هویت در این مرحله نیازمند داشتن کارگاهی فعال است و بعد از اعتبارسنجی آن‌ها، کارت برای بازرگانان صادر می‌شود.
او تصریح کرد: 2 سال پیش هم اتاق بازرگانی چندین بار از طریق ارسال نامه‌های مکتوب از دولت درخواست کرد تا برای بازرگانان تازه کار و کارت اولی‌ها رتبه بندی صورت گیرد یعنی برای افرادی کارت صادر شود که میزان صادراتشان بیش از 500 میلیارد است،که این مهم اگر رخ می‌داد شاید افراد با استفاده از کارت بازرگانی دیگران، قوانین موجود را دور نمی‌زدند.
سلاح ورزی ادامه داد: مدارک فرد از طریق سامانه‌ها بارگذاری می‌شود سپس بعد از احراز هویت نهایی پروانه فیزیکی تشکیل و به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال می‌شود و در صورت تایید نهایی کارت برای بازرگان صادر می‌شود.
شناسایی سوءاستفاده گران کارت بازرگانی توسط کارگروه پایش اتاق بازرگانی
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به سوءاستفاده برخی افراد از کارت‌های بازرگانی، بیان کرد: در گذشته برخی از افراد در دفاتر اسناد رسمی وکالت کارت خود را به فرد دیگری واگذار می‌کردند که این شیوه چند سالی می‌شود ممنوع شده است کما اینکه در لحظه اعطای کارت بازرگانی به فرد، تعهد نامه محضری از فرد گرفته می‌شود که براساس آن اجازه ندارد کارت خود را برای استفاده دیگری در اختیار او قرار دهد.
او ادامه داد: در سال‌های 97 و 98 گاهی گمرک و مراجع ذی ربط این کارت را می‌پذیرفتند، اما این امر در حال حاضر متوقف شده است و در اتاق بازرگانی دو سالی می‌شود که کارگروه پایش برای پایش رفتار تجاری بازرگانان تشکیل شده است و با همکاری وزارت صمت این آمادگی را داریم هر بخشی که سازمان امور مالیاتی و یا گمرک اطلاعاتی مبنی بر سوءاستفاده تجاری را می‌دهند کارت آن‌ها را تعلیق و یا ابطال کنیم.
هویت خاطیان در حوزه کارت بازرگانی به راحتی قابل شناسایی است
سلاح ورزی با بیان اینکه راه برای شناسایی افراد خاطی بسیار آسان است، گفت: وقتی فرد برای دادن کارت خود به دیگری به دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کند، آدرس وکیل و موکل کاملا مشخص است و هیچ پیچیدگی ندارد و بدین طریق می‌توان هویت خاطیان را شناسایی کرد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در اکثر کشور‌های دنیا از طریق سیستم اعتبار سنجی دقیق و با توجه به کد ملی افراد اطلاعات فرد در حوزه تجارت در سیستم قرار گرفته و هر زمانی که مسئولی درحوزه خاصی نیاز به کسب اطلاعات داشته باشد، به راحتی می‌تواند تنها از طریق یک کد ملی به تمامی اطلاعات فرد در حوزه بازرگانی دست یابد.
او با بیان اینکه کارت بازرگانی یکبار مصرف وجود ندارد، گفت: کارت‌های بازرگانی یک ساله تمدید می‌شوند، اما به محض اتمام مهلت زمان تعهدات گمرکی، بانکی و ارزی بازرگان بررسی می‌شود و بعد از تایید نهایی کارت وی مجددا تمدید می‌شود و کسانی که تنها به دنبال سوء استفاده از طریق این کارت‌ها بوده اند، کارت آن‌ها تمدید نمی‌شود به همین منظور در اصطلاح به کارت آن‌ها یکبار مصرف می‌گویند.
سلاح ورزی در پایان بیان کرد: برای دریافت کارت بازرگانی از مراجعه کننده، سند مالکیت یا اجاره نامه هولوگرام دار تقاضا می‌کنند و هر چند وقت یکبار از دفتر تجاری فرد بازدید می‌شود حتی هر ماه یک مجله به دفتر وی صادر می‌شود و درصورتیکه این مجله چندین بار برگشت بخورد هم می‌تواند شک و شبهه‌ای برای اتاق بازرگانی مبنی بر تعطیلی آن شرکت و سوءاستفاده‌های تجاری ایجاد کند.
 
 
 
 
 
رشد 9 درصدی تولید آند و 6 درصدی کاتد مس
دکتر اردشیر سعدمحمدی»، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: تا پایان آبان‌ماه سال 1399، شرکت ملی صنایع مس ایران 235 هزار و 400 تن آند و 183 هزار و 300تن کاتد مس تولید کرده است که نسبت به برنامه امسال به ترتیب رشد 9 و 6 درصدی را نشان می‌دهد.
به گزارش مس پرس، سعدمحمدی با اعلام این خبر گفت: همچنین بررسی و مقایسه آمار تولید آند شرکت مس در هشت‌ماهه امسال در مقایسه با مدت زمان مشابه نشان می‌دهد که شرکت مس با رشد 16 درصدی 31 هزار و 594 تن بیشتر آند تولید کرده است.
وی با بیان این‌که در تولید کاتد هم، مقایسه 8 ماهه نخست امسال با مدت مشابه سال قبل نشان دهنده رشد 6درصدی است گفت: شرکت مس در مجموع در مقایسه با مدت زمان مشابه 10 هزار تن بیشتر کاتد تولید کرده است.
سعدمحمدی با بیان این‌که شرکت مس در این بازه زمانی در تولید کنسانتره مس نیز از برنامه جلوتر بوده است، اظهار داشت: طی این مدت، شرکت مس 804 هزار و 479 تن کنسانتره مس تولید کرده است که نسبت به برنامه تعریف‌شدة 761هزار و 225 تنی، رشد 6 درصدی نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: به‌طور کلی تولید کنسانتره مس در مجتمع‌های سه‌گانه سرچشمه، شهربابک و سونگون تا پایان آبان‌ماه سال 1399،  تحقق 71 درصدی نسبت به برنامه سال پیش‌بینی شده داشته است.
سعدمحمدی با بیان این‌که شرکت مس در این بازه زمانی شاهد رشد 4 درصدی در تولید مس محتوای کنسانتره بوده است بیان کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان آبان‌ماه شرکت مس در مجموع 188 هزار و 848 تن مس محتوای معدنی تولید کرده است.
مدیرعامل شرکت مس در ادامه به میزان تولید مس محتوی معدنی شرکت مس اشاره کرد و گفت: در هشت ماهة ابتدایی امسال این شرکت در مجموع 195 هزار و 231 تن مس محتوی معدنی تولید کرده است که در مقایسه با برنامه رشد 3 درصدی داشته است. 
سعدمحمدی بیان کرد: شرکت مس در این بازه زمانی، درمجموع 117میلیون و  994 هزار تن سنگ معدن استخراج کرده است که نسبت به برنامه 114 میلیون و 962 هزار تنی امسال 3 درصد رشد داشته است.
وی اضافه کرد: همچنین شرکت مس در هشت ماهة اول امسال، 35 میلیون و 685 هزار تن سنگ سولفور برداشت کرده است که 3  درصد از برنامه در نظر گرفته برای برداشت سنگ سولفور جلوتر است.